Szarvasi látnivalók és események

Mini Magyarország

Mini Magyarország

A Mini Magyarország makettpark Szarvas legújabb nevezetessége. A Szarvasi Arborétumban 2013-tól a növényritkaságok mellett néhány óra alatt az egész országot bebarangolhatjuk. Magyarország számos épített csodájának minden apró részletében kidolgozott kicsinyített mása megtalálható a régi Magyarország közepén, Szarvason.

Katalin II. sétahajó

 Katalin II sétahajó

A Katalin II. Sétahajó 50 személyes. 1/2 órás, 1 órás utakat tesz meg a Holt-Körösön, és visszatér a kikötőbe. Útközben a kapitány történetekkel szórakoztatja a vendégeket, valamint bemutatja a város látnivalóit. Útvonal: Arborétum-Tessedik Sámuel Főiskola-Magyarország közepe-Arborétum. A sétahajót áprilistól-szeptemberig vehetik igénybe az utazók.

 

Hármas-Körös környéki horgászhelyek

A Hármas-Körös környéki horgászhelyek legendásak a horgásztársadalomban.  A Körös-vidék adottságaiban kétségtelenül horgász nagyhatalom. Lehetőségeiben is az lehetne, de ez egy másik történet. Annyi bizonyos, hogy e vidék a horgászat szerelmeseinek több száz kilométer élővizet kínál a pisztráng és pér szinttájak patakjaitól a paduc és márna szinttáj kisebb- és a dévér szinttáj jellegét mutató nagyobb méretű, mély folyókig.

Szarvasi Arborétum

Arborétum

A gyűjteményben közel 1600 fa- és cserjefaj, fajta, változat található, ebből 1200 a lomblevelűek száma. Az Arborétumban található törzskönyvezett növények alkotják az “élő” génbankot és a törzsültetvényt. A fák és a cserjék mellett kb. 250 lágyszárú növényfaj fordul elő az Arborétum területén. Fajgazdag növényvilága mellett a terület bővelkedik rovarokban és madarakban egyaránt. Közel 150-re tehető a madárfajok száma, amelyek egy része átvonuló vagy csak időszakosan megjelenő. Élnek itt emlősállatok is: apróbb rágcsálók, vakondok, sünök, nyulak, s néhány őz és róka.

Szent Klára Gyógyfürdő

 fürdő

Magyarország történelmi középpontja

O

Bolza-kastély

Bolza kastély

A volt Bolza-kastély a Szabadság út 2. szám alatt, Szarvas legszebb pontján, a Holt-Körös bal partján található. A kastélyt az olasz származású, Bécsben testőrködő Bolza József (1780-1862) építtette 1810 körül klasszicista stílusban, miután feleségül vette Batthyány Annát.

Az épület földszintes, sávos homlokzatú, az épület homlokzatán a Bolza-Batthyány-címer található.

A kastély belső alapterülete 1000 m2. Az épület belsejében ma is eredeti ajtók láthatóak. Az udvar felőli elipszis alakú teremben márványkandalló áll. Az épület belső kialakítása ma is változatlan, felfedezhető benne az egykori grófi pompa.

Az épületet a XIX. század közepén alakították át, és bővítették néhány további lakó- és fogadószobával, valamint házi kápolnával. A keleti és nyugati főbejárat előtt ekkor létesítették a két oszlopcsarnokot.

A kastély nyugati homlokzata előtt Romulus és Rémus szoptató anyafarkas szobrát Bolza Pál (1861-1947) állíttatta 1911-ben, ezzel utalva a Bolza család olasz eredetére. A kastély közelében Ceres istennő szobra látható, amely eredetileg az 1891-ben fúrt első szarvasi ártézi kutat díszítette.

Az épület 1949 óta műemlék, állami tulajdonban van, parkja megyei jelentőségű természetvédelmi terület. A kastély parkjában jelenleg is kb. 50 fajta fa és cserlye található. Ezek Ázsiából, Afrikából, Amerikából és Európából származnak. A park egyik legszebb fája a Ginkgo biloba, amit sokan páfrányfenyőként ismernek. A park talán legöregebb élő fája a mintegy 150 éves vadgesztenye vagy más néven bokrétafa.

A kastély hosszú időn át az Öntözési Kutató Intézet, majd 2009. január 1-je óta a Szent István Egyetem Békés megyei karait irányító központ székhelyéül szolgált. Az egyetemi központ azonban megszűnt.

 

Szlovák nemzetiségi tájház

szlovák tájház

Könnyű felismerni, mert egy szokásos, ragyogó fehérre meszelt, tornácos parasztházról van szó. Néhány értékes darabot leszámítva a berendezés általában legfeljebb száz éves, de minden hiteles és eredeti, a parányi jegyárban pedig egy nagyon barátságos idegenvezetés is benne foglaltatik. Sokáig lehet bámészkodni: valaki egyszer állítólag megszámolta, hogy összesen 936 berendezési tárgy van itt bezsúfolva.

Szarvas-szobor

szarvas szobor

A modern időkben a város jelképévé vált, de nem volt ez mindig így, mert eredetileg magánterületen volt a helye, méghozzá a Körös-parti Bolza-kastély kertjében. Állítólag Bolza Pál gróf 1912-ben egyetlen éjszaka állíttatta fel, hogy szülinapos feleségét meglepje vele. Mikor a negyvenes évek végén a kastélyt elkommunizálták tulajdonosától, a szobrot is elkobozta a kertből a város. Szerencsére a Bolza család mai örökösei már nem neheztelnek ezért, így Szarvas központjában maradhatott a nemes vad bronzszobra.

 Mittrovszky-kastély

Mittrowsky kastély

1835 körül fejezték be, és oszlopos timpanonjaival egységes klasszicista stílust mutat. A család még az 1800-as évek közepén eladta a házat az önkormányzatnak, így majd’ 100 évig itt működött a városháza. A szépen gondozott virágágyások és bokrok mögött lapuló kastélyban most könyvtár és zeneiskola van.

Tessedik Sámuel Múzeum

Nem túl jellegzetes, ám történelmi szempontból nagyon fontos épülete. Ez az épület adott otthont a bevezetésben már emlegetett Tessedik Sámuel első iskolájának. Az iskola nélkül Szarvas talán sosem emelkedett volna ki a számtalan álmos alföldi mezőváros közül. Az 1791 óta álló épületben leginkább avar régészeti leleteket és néprajzi kiállítást lehet látni. A belépés majdhogynem ingyen van, és általában keddtől vasárnapig 10 és 16 óra között (nyáron 18 óráig) tart nyitva a múzeum (a telefonszám: 66/216-608).

Evangélikus Ótemplom

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A hatalmas hajóban 3500 hívő fér el egyszerre, híres orgonájának pedig 2484 sípja van. Szarvas lakosai közül a szlovákok jártak ide, náluk szinte mindenki evangélikus volt. Az építkezéshez Pozsonyból rendelték a terveket, és 1788-ra fejezték be a hatalmas építményt.

 Római katolikus templom

katolikus templom

Az Árpád Szálló melletti téren áll a római katolikus templom. A templomot a szarvasi katolikus kisebbség 1807-1812 között építtette. Késô barokk stílusú, klasszicista jegyekkel. Az oltárkép Szent Klárát ábrázolja. Hadizsákmányként Olaszországba, majd onnan a Bolza család révén Szarvasra került.

Történelmi emlékút

történelmi emlékút

A 2000-es millennium augusztus huszadikai ünnepségére alakították ki a sétányt. A szép parkban kezdődő ösvény végig kényelmes faforgáccsal van kirakva, és hamar egy árvízi töltésre kapaszkodik fel. A töltés egyik oldalán kertváros nyúlik ki, másik oldalán a Körös-part hétvégi telkei sorakoznak. A magyar történelem korszakait vagy fordulópontjait egy-egy fából készült alkotás mutatja, valamilyen irodalmi idézettel fűszerezve.

Erzsébet-liget

O

Az arborétumhoz képest persze jóval kevésbé érdekes, de ebben is vannak látványos faóriások, nem beszélve a folyóban álló mocsárciprusokról. A ligetből egy vadonatúj, gyalogos fahíd vezet a várat utánzó szabadtéri vízi színpadhoz.

Ruzicskay György alkotóház

Az Erzsébet-ligetben áll a szarvasi születésû Ruzicskay György alkotóháza, benne a mûvész értékes képzômûvészeti és néprajzi gyûjteménye látható.

 

Szarvasi Vízi Színház

Víziszinház

Közép-Európa szívében, Békés megye kapujában új szabadtéri játszóhely született 2011 júniusában. Szarvason, a festői szépségű Holt-Körös partján egy különleges atmoszférájú, közel ezer ember befogadására alkalmas színházat adtak át.

A Szarvasi Vízi Színház Magyarországon egyedülálló építészeti megoldásként egy finoman stilizált várkastély és egy amfiteátrum szelíd ötvözeteként épült fel egy remekbe szabott új gyalogos fahíd szomszédságában. Ez a színpad egyfajta összművészeti játszóteret kíván biztosítani a hazai és a Kárpát-medencei színjátszásnak. A Szarvasi Vízi Színház működtetésére Szarvas Város Önkormányzata a Békés Megyei Jókai Színházat kérte fel. A megyei teátrum az elmúlt négy év alatt kis vidéki színházból Magyarország vezető színházai közé nőtte ki magát, amely ma már a szarvasi színpaddal együtt öt színházi helyszínt üzemeltet. A Jókai színház a híréhez méltóan, magas művészi színvonalon kívánja működtetni a Szarvasi Vízi Színházat, a célok között szerepel mind a szarvasi lakosság kiszolgálása, mind turisták százainak Szarvasra, s ezen a kulturális kapun keresztül Békés megyébe csábítása.

 

Árpád Szálló

 arpadszallo

Az Árpád Szálló a városközpont egyik meghatározó épülete, 1895-1896 között szecessziósstílusban a millenniumi ünnepségek alkalmából építették.  A patinás Árpád Szálló több építészeti stílus elemeit egyesíti magában, ezért talán nem túlzás azt állítani, hogy  Békés megye egyik legszebb szállóépülete. A szálló nevét a honfoglaló magyarság vezéréről, Árpádról kapta.

A szálló díszes épületét a cifra oromzat, csodálatos szépségű erkélyek sora és egy az épület sarkán lévő kis méretű, de annál szebb tornyocska ékesíti. A szállóban található egy impozáns méretű tágas díszterem, melyet a gazdag stukkódíszei és velencei tükrei kiválóan alkalmassá teszik  különleges bálak, valamint egyedi hangversenyek megrendezésére is.

Erzsébet híd

 O

Szökökút

Szőkőkút 1

Szarvasi Halas Napok

Halászléfőző

Augusztus hónapban szokott megrendezésre kerülni. A halas gasztronómia, illetve a halételek szerelmesei csemegézhetnek a hagyományos, valamint az egyedi halkülönlegességek sokaságából. Halászlé, harcsás-rétes, lecsós harcsa, harcsás lapcsánka, halburger, sült hal és még sorolhatnánk. De inkább el kell jönni és ki kell próbálni, amit csak lehet.

Természetesen nem csak kóstolni, hanem bemutatkozni, versenyezni is lehet.

Szórakoztató, zenés, táncos programokból sincs hiány. A helyi fellépők bemutatkozása, valamint az országos sikerű előadók mellett immár külföldi sztárcsapat is gondoskodik a szórakoztatásról. A zenei műfajok sokfélesége által biztosított a sokféle korosztály igényeinek kielégítése.

A gyermekesek, családosok számára is kitűnő választás lehet ez a program, programmal. Kiállítók bemutatkozásai és gyermekfoglalkoztató eseményei színesítik a napokat.

Szarvasi Szilvanap

aaszilvanap

Szarvas Város Önkormányzata és Cervinus Teatrum Művészeti Nonprofit Kft. szervezésében minden évben megrendezésre kerül a Szilvanap.  A Tessedik Sámuel Múzeum előtti utcaszakasz, a Szent István Park, a Kossuth u. eleje, vagyis az Evangélikus Ó-Templom környéke megtelik vásározókkal, látogatókkal, itt kap helyet a fesztiválsátor is. A Szent István Egyetem AB-PK karának udvara, Kölyök Szigetként működik, ahol minden a gyermekekről és gyermekeknek szól. A programot koncertek, bemutatók, könnyűzenei koncertek színesítik.

Szarvasi Töltöttkáposzta-főző és Kolbászkészítő Verseny

Szarvasi Töltöttkáposzta- főző és Kolbászkészítő Verseny Szarvas Fő terén, október hónapban kerül megrendezésre. A rendezvényen  lehetőség van megízlelni a finomságokat, valódi gasztroélménnyé válhat így egy hétvégi kiruccanás…